Historiska kartor

Vi har en av världens största kartskatter och vi vill gärna dela den med dig. I våra digitala arkiv finns historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628. För närvarande kan du titta på kartor och akter fram till 1873.

Kartskatten är gratis 

Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk. Inte konstigt kanske, att de ofta ges bort som presenter.

Det är gratis att titta på kartorna och vi vågar lova att du hittar något intressant när du tar del av dem. Om du vill kan du även spara ner dem till din dator i olika format eller skriva ut dem.

Mer om tjänsten

Vilka akter och kartor visar vi?

I tjänsten visar vi endast material till och med år 1873 från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Om du vill ha tillgång till kartor och förrättningsakter efter år 1873 är du välkommen att kontakta kundcenter.

I Rikets allmänna kartverks arkiv kan du se översiktliga kartor som sträcker sig fram till 1970-talet. Lantmäteriet har valt att avstå upphovsrätten för de kartor som finns i Rikets allmänna kartverks arkiv.

Läs mer: Information om nedstängda eller begränsade digitala tjänster

Dekorativa kartor

Vill du hitta de där kartorna som är väldigt dekorativa eller kanske letar du efter kartmonster? Kolla in på sidan dekorativa kartor och få inspiration om vad som går att hitta i de digitala arkiven.

Upphovsrätt till kartor och bilder

Läs om vad som gäller om du vill publicera Lantmäteriets kartor, flygbilder och annan geografisk information.

Kontakta Historiska kartor

Historiska Kartor är en självservicetjänst där du utför sökningar på egen hand. Lantmäteriet har inga handläggare som arbetar med att söka i tjänsten.

Söktips, instruktionsfilmer och vanliga frågor och svar.