När vi beskriver behov och problemställningar utifrån samhällets och medborgarnas perspektiv blir nyttor och konsekvenser av olika beslut, vägval och prioriteringar tydligare och lättare att kommunicera. Därför utgår den från nationella geodata strategin från fyra viktiga samhällsutmaningar där geodata och aktörerna på geodataområdet kan bidra till ett hållbart samhälle.
Fyra samhällsutmaningar
Den första utmaningen handlar om att skapa hållbara städer med en god livsmiljö för invånarna. Den andra utmaningen byter perspektiv och sätter fokus på digitaliseringens betydelse för utvecklingen av en levande landsbygd. Anpassningen till ett klimat i förändring är det centrala temat i den tredje utmaningen, medan den fjärde och sista utmaningen handlar om förmågan att förebygga och hantera olyckor, kriser och krig för att skapa ett säkert och robust samhälle.
Här presenterar vi våra fyra samhällsutmaningar närmare, tillsammans med de mål som den nationella geodatastrategin siktar mot inom varje utmaning. Målen upprepas i flera utmaningar och det är ett medvetet grepp med ambitionen att varje samhällsutmaning ska kunna läsas i sitt sammanhang.
Hållbar stadsutveckling
Den första utmaningen handlar om att skapa hållbara städer med en god livsmiljö för invånarna.
Smart landsbygd
Den andra utmaningen byter perspektiv och sätter fokus på digitaliseringens betydelse för utvecklingen av en levande landsbygd.
Klimatanpassning
Anpassningen till ett klimat i förändring är det centrala temat i den tredje utmaningen.
Ett säkert och robust samhälle
Den fjärde och sista utmaningen handlar om förmågan att förebygga och hantera olyckor, kriser och krig för att skapa ett säkert och robust samhälle.
Läs mer om den fjärde utmaningen - Säkert och robust samhälle