Under 2023 har Geodatarådet lagt mycket tid på att ta fram en gemensam vision för framtiden, geodataområdet 2040. Bakgrunden till arbetet är att vi behöver ge en bild av de olika behov som kommer att finnas i framtiden och ta fram en beskrivning över hur vi ska kunna möta dessa. Visionen är en hjälp att kunna arbeta strategiskt för att nå våra mål både för oss på Lantmäteriet och inom geodataområdet i stort.
Avstamp i den nuvarande geodatastrategin 2021–2025
Arbetet har tagit avstamp i den nuvarande geodatastrategin 2021–2025 och från de utpekade målen att offentlig- och privatsektors geodata och är så öppen som möjligt och så stängd som nödvändigt samt att samverkan ska vara väl utvecklad.
Bred samverkan
För att förstå hur det kommer kunna fungera år 2040 bjöd vi in alla som ville till att delta med sina tankar och funderingar. Det resulterade i att över 80 kommuner, över 20 statliga myndigheter, fler än 25 olika företag och 6 olika lärosäten var delaktiga i arbetet och funderade över sin verksamhet och hur den kan komma att fungera år 2040.
Vi är inte ensamma om att jobba på detta sätt för att få en gemensam bild av framtiden. Det finns likande arbete inom FN organet UN GGIM. Geodatarådet har tagit del av detta arbete och även EU:s olika digitala strategier för att jämföra våra framtidsbilder med deras. Det bör nämnas att det finns en stor samstämmighet i både vad som beskrivs inom vision geodataområdet 2040 liksom i EU:s strategier och arbetet vid UN GGIM.
Hur tar vi nu ner detta på jorden
Hur får vi ett reellt arbete i sikte mot visionen? Dels kommer Geodatarådet jobba mer tillsammans i nya konstellationer under åren framåt för att sikta gemensamt mot 2040. Dels ser vi till att en hel del tankar finns med i Lantmäteriets regeringsuppdrag, färdplan för digital samhällsbyggnadsprocess.
Visionen kommer uppdateras i jämna mellanrum och den ska även vara riktmärke för kommande nationella geodatastrategier.
För att praktiskt få alla kunna förstå visionen
För att alla ska kunna förstå visionen, så gör vi animerade filmer som visar praktiskt hur det kan fungera år 2040. Den första filmen handlar om hur familjen Mätlund kan med hjälp av en digital plattform, få stöd i att planera sin semester.
Materiel från arbetet
Vi har gjort en hemsida där vi samlat allt material från arbetet. Bland annat finns en workshop som är möjlig att använda för alla som vill jobba med framtidsfrågor för sin grupp. Detta material kan även användas för att gemensamt förstå vilken kompetens arbetsgruppen behöver få till sig i närtid-framtid.
Läs mer om den nya visionen och se animerade filmen om Familjen Mätlund