
Här kan du ta del av inspelningar och dokument från tidigare genomförda seminarier.
Seminarier 2025
Inspelning av geodataseminariet den 12 februari 2025 (nytt fönster)
Den 12 februari 2025 genomförde Lantmäteriet och Geodatarådet ett webbsänt geodataseminarium med temat "Geodataområdet – Sveriges mest spännande bransch”. Där fick vi ta del av arbeten i framkant och annat fantastiskt som görs inom geodataområdet.
Moderator var Andreas Berg, Lantmäteriet.
Innehållet i korthet:
Ny teknik för staden
Stefan Larsson, Lunds tekniska högskola pratade om den smarta stadens styrning, AI och etik i en spatial kontext.
Jenny Carlstedt, RISE berättade om teknikens påverkan på stadsutveckling, hur ny teknik kan påverka utformningen och förvaltningen av framtida städer.
Monica Ek, Lindholmen Science Park gav en presentation om hur digitala tvillingar och AI kan skapa mer tillgängliga stadsmiljöer.
Internationell utblick
Conor Cahalane från EuroSDR gav en översikt över aktuell forskning inom EuroSDR (presentationen hålls på engelska)
Samtal med svenska experter om EuroSDRs föredrag, reflektion vad det betyder för Sverige. Tobias Lindholm och Anders Rydén från Lantmäteriet, Lars Kristian Stölen, SGU samt Britt-Marie Calles, Trafikverket
Kraften i rymddata
Tobias Edman, RISE berättade om Digital Earth Sweden och hur rymddata kan användas för samhällsnytta och innovation.
Leif Haglund från Maxar och Linköpings universitet informerade om Legion 6, nya högupplösta jordobservationssatelliter och Globeni 3D.
Noah Brautigam och Vivien Holub, WSP gav en presentation om digital tvilling för havsplanering i Skagerrak.
Mattias Eriksson, Lantmäteriet gav en uppdatering om glaciärernas tillstånd, som karterats med hjälp av satellitdata och flygbilder.
Utbildning
Panelsamtal om hur vi leder utvecklingen och skapar innovation. Jenny Carlstedt, RISE, Viktoria Hagelstedt DIGG samt Adam Sjödin, Sweco
Linn Norén och Sofi Almqvist, Geoforum berättade om initiativet "Sluta gissa" för att attrahera unga till geodatabranschen.
Dagen avslutade med en summering och reflektion kring Geodatarådets Vision 2040 av Andreas Berg, Lars Kristian Stölen och Britt-Marie Calles.
Seminarier 2024
Lunchseminarium 2024-10-24
Inspelning av lunchseminariet den 10 oktober 2024 (nytt fönster).
Lunchseminarium 2024-06-03
Inspelning av lunchseminariet den 3 juni 2024 (nytt fönster).
Lunchseminarium 2024-03-08
Inspelning av lunchseminariet den 8 mars 2024 (nytt fönster).
Geodataseminarium 2024-02-01
Inspelning av geodataseminariet den 1 februari (nytt fönster)
Den 1 februari 2024 genomförde Lantmäteriet och Geodatarådet ett webbsänt geodataseminarium med temat ”I riktning mot framtiden – en vision för geodataområdet 2040". Där presenterades några av de lärdomar som gjorts från alla de dialoger som genomförts i arbetet med att ta fram visionen.
Vi fick även ta del av samtal om framtiden inom geodataområdet, om digitala tvillingar 2040 och säkerhetsfrågor kopplade till öppna geodata. Dessutom fick vi att ta del av några intressanta omvärldsbevakningar, där bland annat Jani Kylmäaho från National Land Survey of Finland som berättade om deras användning och utveckling av digitala tvillingar.
Moderator var Malin Klintborg, Lantmäteriet.
Innehållet i korthet
En vision för Geodataområdet 2040:
Innehållet och arbetet bakom den framtagna visionen presenterades av Marika Ström från Lantmäteriet, Lars-Kristian Stölen från SGU och Patrik André från Skogsstyrelsen som följdes av ett panelsamtal som betonade vikten av samverkan inom offentlig sektor för att kunna nå dit visionen pekar, med representanter från Lantmäteriet, SGU och Naturvårdsverket.
Panelsamtal om digitala tvillingar om säkerhetsfrågor:
Dagen fortsatte med två panelsamtal. Det ena fokuserade på digitala tvillingar år 2040, där medverkande från RISE, Sweco, Malmö stad och Linköpings universitet och de gav olika perspektiv på hur användningen av geodata kan komma att utvecklas på både kortare och lite längre sikt.
Det andra panelsamtalet handlade om säkerhetsfrågor kopplade till öppna geodata. Där medverkade representanter från Lantmäteriet, Försvarsmakten, MSB och Polismyndighetens avdelning NOA. Samtalet berörde risker med öppna data såväl som behovet av att tillförlitlig information finns tillgänglig.
Intressanta omvärldsbevakningar:
- Jani Kylmäaho från National Land Survey of Finland, (Lantmäteriets motsvarighet), berättade om deras utveckling av digitala tvillingar.
- Peter Westerdahl från Linköpings universitet pratade om projektet SimStad och visualiseringar av Norrköping som grund för digitala tvillingar.
- Anders Elias, Aelia Consulting, gav flera exempel på användning av AI-verktyget ChatGPT för att skapa kartor med öppna geodata.