
Riksgränsen på land mellan Sverige och Norge går från Idefjordens västra strand i Bohuslän upp till Treriksröset. Denna gräns är den längsta på land i Europa. Den är sammanlagt ca 1632 kilometer lång och går genom mycket skiftande landskapstyper.

Gränsens karaktär
Den sydligaste delen av riksgränsen mellan Sverige och Norge från Idefjorden upp till norra Värmland kan beskrivas som en historisk kulturgräns. Den har en hel del naturgeografiska inslag som insjöar och bäckar, i vilka riksgränsen går i buktade linjer. Det är endast i denna sydliga del som sådana kroklinjer förekommer. Den nordligaste delen följer nära vattendelaren som en geometrisk konstruktion av raklinjer, medan mellandelen har en blandning av de olika karaktärerna. En ungefärlig fördelning över de naturtyper gränsen passerar är:
- 860 km kalfjäll
- 670 km skog- och buskområden (inklusive raklinjer över sjöar)
- 76 km som kroklinjer i sjöar och vattendrag
- 20 km odlad mark.

Omtalad redan på 1000-talet
Riksgränsen mellan Sverige och Norge finns omtalad redan på 1000-talet i Olav den heliges saga. Bohuslänsgränsen fastlades 1661 genom något som kallas Nasselbackatraktaten, som främst är baserad på freden i Roskilde 1658. Resterande del av gränsen ända upp till Treriksröset behandlas i den utförliga Strömstadstraktaten från 1751. Denna traktat behandlar för övrigt även en stor del av den nuvarande riksgränsen mellan Norge och Finland.
Riksrösen definierar gränsen
Under gränsläggningen som följde efter Strömstadstraktaten uppfördes 293 riksrösen. Dessa har vid gränsöversyner under århundradena kompletterats med nya riksrösen och andra gränsmärken och några har även tagits bort. Efter översynen 2020-2024 finns det 641 riksrösen, tio omarkerade brytpunkter och fem så kallade koordinatfasta punkter i den officiella beteckningsserien. Av de 641 riksrösena är 610 stenrösen. Övriga 31 riksrösen är huvudsakligen markerade genom naturstenar, minnesmärken och träpålar (med skylt).
Översyn av riksgränsen
En översyn av riksgränsen mellan Sverige och Norge genomfördes 2020–2024. Du hittar mer information om detta projekt i menyn.