Strukturerade data – populärt ämne på Kartdagarna

16 april 2025

Lantmäteriet deltog som huvudpartner på Kartdagarna i Skellefteå den 8–10 april. Att den digitala transformationen kräver gemensamma lösningar avspeglades även i årets konferensprogram, där många föredrag hade kopplingar till den Nationella geodataplattformen och strukturerade data.

Lantmäteriets presentationer spände över en rad ämnen, från geodesi i ett globalt perspektiv, framtidens mättekniker och kompetensförsörjning till standardisering av kommunernas storskaliga data, digitala översiktsplaner och förändringar i fastighetsregistret.

Totalt bestod programmet av ett hundratal föredrag och workshops. Antalet föranmälda besökare var cirka 350 per dag.

Strategisk plan för geodataområdet

Under mässans första dag fick besökarna ta del av ett seminarium, Mitt i ett paradigmskifte, som till stor del utgick från Lantmäteriets uppdrag att i samverkan med Geodatarådet ta fram en nationell strategisk plan för utvecklingen av geodataområdet 2026–2030.

Balansgången mellan öppenhet och säkerhet när det gäller geodata var ämnet för en av Malin Klintborgs presentationer.

Bland föreläsarna fanns Malin Klintborg, Lantmäteriet och tillika samordnare för Geodatarådet. Hon gav en spännande glimt av framtiden när hon föreläste om tänkbara finansieringsmodeller för de aktörer som i framtiden kommer att producera, tillgängliggöra och nyttja geodata.
Hon bjöd även på en presentation om balansgången mellan öppenhet och säkerhet när det gäller geodata.

– Kartdagarna var ett utmärkt tillfälle att prata om arbetet med den nationella strategiska planen för geodataområdet. Vi har träffat och kunnat lyssna till aktörer som har beskrivit konkreta behov, risker och möjligheter inom geodataområdet idag. Det bidrar till att vi kan leverera mer underbyggda förslag, säger Malin Klintborg.

För den som ville djuploda i Lantmäteriets arbete med Nationella geodataplattformen (NGP) erbjöd Kartdagarna ett helt seminarium på temat, där åhörarna fick en lägesrapport och en utblick mot framtiden. Nationella höjddata från NGP som ett verktyg för att hålla koll på landskap och vattennivåer var ämnet för en presentation, där Kristianstad kommun bjöd på spännande exempel.

Samverkan om datamängder

En rad andra presentationer, Lantmäteriets och andras, kretsade runt datamängderna i NGP.

Helena Johansson och John Hellman, Lantmäteriet respektive Boverket, berättade om det pågående testarbetet med en nationell specifikation för digitala översiktsplaner. Bakgrunden är att översiktsplaner från och med 2027 vara vara digitala och den lägesbestämda informationen ska vara strukturerad på ett enhetligt sätt.

Strukturerade data var ämnet även i en presentation som hölls gemensamt av Jimmy Ullermo, Lantmäteriet, och Malin Sträng, Värmdö kommun. De berättade om Lantmäteriets arbete med att, i nära samverkan med ett antal kommuner, standardisera informationen i kommunernas primärkarta (baskarta). Planen är att fram en specifikation för en datamängd i taget så att den går att ladda upp i NGP.

⎼ Samarbetet med kommunerna är väldigt viktigt, då de är en stor producent av geodata och har en bra kompetens om datamängderna, insamlingsmetoder samt vad de används till och behöver kunna användas till. Även samarbetet med myndigheter med sakkunskap i juridiska krav är viktig och vi är väldigt tacksamma över den samverkanskultur som finns inom ramen för arbetet med en obruten digital samhällsbyggnadsprocess, säger Malin Klintborg.

Kartdagarna 2026 arrangeras den 10⎼12 mars i Uppsala.

Bilder från Kartdagarna

Gänget bakom allt var Lantmäteriets regionala geodatasamordnare. Anna Bergman, Jenny Vennberg Larson och Mats Berglund skötte montern, var moderatorer och höll föredrag. Här tillsammans med Ulrika Dahlberg, informationsutvecklare på Lantmäteriet (t v).
Per-Anders Olsson pratade om geodesi ⎼ en global vetenskap som är nödvändig för positionering, samhällsplanering, analys av markrörelser med mera.
Samspråk i montern mellan Jimmy Ullermo och Maya Österberg, båda från Lantmäteriet.
Patrik André, Skogsstyrelsen och styrelseledamot i Geodatarådet, tog bland annat upp hur Geodatarådets vision för geodataområdet 2040 ska omsättas i praktiken.
Geodatasamordnare Per-Olof Öryd, tillika styrelseledamot i Kartografiska sällskapet som arrangerar Kartdagarna, hade bråda dagar. Här tillsammans med Thomas Eiderman, Lantmäteriet.
Helena Johansson, Lantmäteriet, och John Hellman, Boverket, gav en statusrapport för arbetet med en nationell specifikation för kommunernas digitala översiktsplaner.