Brytgeometri

Brytgeometrier är höjdsatta linjer som markerar skarpa förändringar i terrängen, såsom vägkanter, vattendrag och byggnadssiluetter. De används för att skapa mer exakta terrängmodeller och förbättra analyser inom infrastruktur, hydrologi och stadsplanering. Genom att inkludera brytgeometrier i höjdmodeller kan man bättre återge verkliga höjdskillnader och strukturer.

Beskrivning

Höjdsatta brytgeometrier representerar skarpa förändringar i terrängen, såsom vägkanter, vattendrag, byggnadssiluetter, broar och klippkanter. Dessa används för att skapa detaljerade och exakta terrängmodeller, vilket gör dem särskilt användbara vid infrastrukturplanering, hydrologiska studier, översvämningsanalyser och markanvändningsstudier.

Brytgeometrier är extra viktiga vid skapandet av digitala terrängmodeller (DTM) eftersom de hjälper till att definiera topografiska strukturer som annars kan förloras vid interpolering av höjddata. De används exempelvis inom väg- och järnvägsplanering för att säkerställa att lutningar och slänter återges korrekt, vilket i sin tur påverkar stabiliteten och hållbarheten hos byggda strukturer.

Inom hydrologi används brytgeometrier för att identifiera vattendrag och avrinningsområden, vilket är avgörande för att modellera vattenflöden och bedöma risken för översvämningar. Genom att korrekt återge diken och höjdskillnader kan man simulera hur vatten kommer att röra sig vid exempelvis kraftiga regn.

En annan viktig tillämpning av höjdsatta brytgeometrier är i stadsplanering och byggnation. Genom att definiera byggnaders och vägars exakta höjdnivåer kan planeringsverktyg skapa mer realistiska 3D-modeller av urbana miljöer, vilket underlättar visualisering och beslutsfattande.

Nationell specifikation

Status nationell specifikation: Utkast
Tidplan: Q4 2025
Ansvarig för specifikation: Lantmäteriet
Producent: Kommuner och ett flertal myndigheter

Tidslinje som visar sex punkter; Förstudie, Beslut om uppstart, Förberedelser, Utkast, Test samt Beslut gällande. Utkast är orange och övriga punkter är blå.
Stegen i arbetet med att ta fram en nationell specifikation för datamängd. Klicka på bilden för att förstora den.

Information till dig som ingår i referensgruppen

Är du intresserad av att ingå i referensgruppen så kontakta smartsam@lm.se

Konsument av datamängd

API-dokumentation

Datamängden är inte implementerad i NGP och inget API finns i dagsläget.

Producent av datamängd

API-dokumentation

Datamängden är inte implementerad i NGP och inget API finns i dagsläget.

Stödmaterial

Inget stödmaterial har publicerats.

Frågor och svar

Inga frågor och svar har publicerats.

Behöver du support?

Vår support för NGP är tillgänglig för att svara på frågor och reda ut problem.

Kontakta supporten för NGP