GRID (höjdmodell)

GRID är en höjddatarepresentation där terrängen delas in i ett rutnät av celler med höjdvärden. Detta används exempelvis markhöjdmodeller och ythöjdmodeller för att analysera stora områden inom hydrologi, geoteknik och stadsplanering. GRID är särskilt användbart vid beräkningar av vattenflöden, erosion och infrastrukturplanering.

Beskrivning

Ett GRID är i det här fallet höjddata där terrängens höjd delas upp i ett rutnät av jämnstora celler. Varje cell innehåller ett höjdvärde som representerar den genomsnittliga höjden inom cellens yta. Denna metod används ofta i markhöjdmodeller eller ythöjdmodeller och ger en jämn och lättanalyserad representation av landskapet.

GRID-baserade höjddata är särskilt användbara vid storskaliga analyser där jämna höjdövergångar behövs, såsom inom hydrologi, skogsbruk och geotekniska studier. Genom att använda GRID kan forskare och ingenjörer analysera hur vatten rinner över landskapet, modellera erosion och identifiera potentiella ras- och skredrisker.

Denna metod är även effektiv vid planering av infrastrukturprojekt som vägar och järnvägar. Genom att arbeta med GRID-data kan man optimera ruttplanering genom att identifiera de mest kostnadseffektiva och hållbara vägdragningarna, undvika branta sluttningar och minimera miljöpåverkan.

Ett annat användningsområde är fjärranalys och satellitbaserade tillämpningar, där höjddata i GRID-format används för att analysera vegetationstäckning, landanvändning och förändringar i terrängen över tid. GRID-data används också inom klimatanalyser för att modellera temperaturförändringar och studera hur landskapet påverkar mikroklimatet i olika områden.

En viktig fördel med GRID är att det är lätt att kombinera med andra geografiska datalager, såsom markanvändningskartor och infrastrukturdata, vilket gör det till en mångsidig datakälla för GIS-baserade analyser.

Nationell specifikation

Status nationell specifikation: Test
Tidplan: Q4 2025
Ansvarig för specifikation: Lantmäteriet
Producent: Kommuner och ett flertal myndigheter

Tidslinje som visar sex punkter; Förstudie, Beslut om uppstart, Förberedelser, Utkast, Test samt Beslut gällande. Test är orange och övriga punkter är blå.
Stegen i arbetet med att ta fram en nationell specifikation för datamängd. Klicka på bilden för att förstora den.

Information till dig som ingår i referensgruppen

Nationell specifikation GRID, version 1.0 Test 1.3.

Nationell Informationsspecifikation GRID (pdf, nytt fönster).

Nationell dataproduktspecifikation GRID (pdf, nytt fönster)

Konsument av datamängd

API-dokumentation

Producent av datamängd

API-dokumentation

Stödmaterial

Arbete med nationell specifikation för höjddata

Lantmäteriet håller på att ta fram en nationell specifikation för höjddata dvs. för datamängderna punktmolnsdata insamlade från flygburen-, mobil- och personburen laserskanning, grid (höjdmodell) och brytgeometri. Varför behövs en nationell specifikation, vad är nyttan med att tillgängliggöra höjddata i Nationella geodataplattformen och hur kan man hålla sig uppdaterad om hur arbetet framskrider?

Frågor och svar

Inga frågor och svar har publicerats.

Behöver du support?

Vår support för NGP är tillgänglig för att svara på frågor och reda ut problem.

Kontakta supporten för NGP