Kulturhistoriska lämningar

Kulturhistoriska lämningar är spår efter människors verksamhet under äldre tider och berättar om vår gemensamma historia. Kulturhistoriska lämningar är ett samlingsbegrepp för fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar. Detta är en befintlig datamängd och har en gällande specifikation.

Beskrivning

Genom kulturmiljölagen (1988:950) har fornlämningar ett automatiskt skydd och får inte skadas eller förstöras. Kulturhistoriska lämningar finns i hela landet och information om dem är ett viktigt kunskapsunderlag i många olika sammanhang.

Ofta används samlingsbegreppet lämning vilket innefattar både fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar. Skillnaden mellan dessa är att fornlämningar är skyddade i kulturmiljölagen. De senare är inte det eftersom de inte uppfyller lagens alla rekvisit, men de är likväl kulturhistoriskt värdefulla och skall visas hänsyn.

Datamängden innehåller de lämningar som är påträffade och registrerade. Det innebär att det finns lämningar som saknas i registret, just för att de ännu inte är påträffade. Värt att notera är att fornlämningar är skyddade även om de inte är upptäckta eller registrerade. Nya uppgifter tillförs datamängden kontinuerligt.

Huvuddelen av den registrerade information om kulturhistoriska lämningar har insamlats analogt och har därför dålig eller okänd inmätningskvalitet. De medföljande kvalitetsuppgifterna är därför viktiga att förhålla sig till vid användandet av informationen.

Datamängden innehåller bl.a. typ av lämning, identitet, geografiska uppgifter, kvalitetsparametrar, antikvarisk bedömning och statusuppgifter.

Geometrierna för lämningsinformationen består av punkter, linjer och ytor. Att olika geometrier används beror på äldre registreringspraxis där lämningar mindre än 20 meter sattes som en punkt på kartan och vissa objekt, t.ex. färdvägar som en linje. Punkter och linjer har därför egentligen en större utbredning än det geometriska objektet. En schablonutbredning för dessa anges i värdet utbredningsosäkerhet. Datamängden är inte rättsligt bindande, utan ska användas som ett signalsystem.

Nationell specifikation

Status nationell specifikation: Gällande
Ansvarig för specifikation: Riksantikvarieämbetet
Producent: Riksantikvarieämbetet

Tidslinje som visar sex punkter; Förstudie, Beslut om uppstart, Förberedelser, Utkast, Test samt Beslut gällande. Beslut gällande är orange och övriga punkter är blå.
Stegen i arbetet med att ta fram en nationell specifikation för datamängd. Klicka på bilden för att förstora den.

Dataproduktspecifikation

Datamängdens fullständighet

Datamängden innehåller alla kända och registrerade kulturhistoriska lämningar.

Konsument av datamängd

Specifikation för att söka och hämta referensobjekt - Kulturhistoriska lämningar (pdf, nytt fönster)

Schema för referensobjekt (nytt fönster)

API-dokumentation

Geodatakatalog Sökning v1 - Kulturhistoriska lämningar v1 (html, nytt fönster)

Geodatakatalog Sökning v1 - Kulturhistoriska lämningar v1 (yaml, nytt fönster)

Producent av datamängd

Stödmaterial

En stor användning av datamängden är inom planering men även inom andra tillämpningar, som till exempel visualisering. När det gäller planering är information om lämningar viktig för att skydda dem men även för att ta tillvara och framhäva kulturmiljövärden.

Sweco visar en demo över hur datamängden kulturhistoriska lämningar i NGP kan användas.

Några som ser en nytta med att datamängden nu finns i NGP är Antonia Baumert, verksamhetsutvecklare på RAÄ Geografisk information och analys, samt Erik Edelönn, GIS-ansvarig på Renewable Sweden:

– Tack vare NGP kommer aktörer i samhällsbyggnadsprocessen kunna hitta information samlad på samma plats och strukturerad på samma sätt. Vi tror att kulturmiljöinformationen på så vis når fler. Och det ger ett ökat skydd för vårt gemensamma kulturarv, säger Antonia Baumert.

– Jag ser mycket positivt på att data samlas på en gemensam plattform och att begreppen harmonieras. Att i framtiden få ut kulturhistoriska lämningar från samma plats som byggnader, detaljplaner och riksintressen innebär en effektivare resursanvändning för samtliga parter och bidrar till högre kvalitet i vårt arbete, säger Erik Edelönn.

Observera att informationen om kulturhistoriska lämningar även fortsättningsvis finns tillgänglig hos RAÄ:

Frågor och svar

Nej, NGP är inte ett register utan ett lager för tillhandahållande.

Nej. RAÄ tittar i stället på att samla ännu mer kulturhistorisk information i en framtida e-tjänst. Till exempel skyddad bebyggelse, riksintressen och världsarv.

Behöver du support?

Vår support för NGP är tillgänglig för att svara på frågor och reda ut problem.

Kontakta supporten för NGP