Digital samhällsbyggnadsprocess - Nyhetsbrev nr 8, 2024

Webbsänt informationsmöte – Smartare samhällsbyggnadsprocess

Du är varmt välkommen att delta i webbsändningen (nytt fönster).

Måndag den 9 december, kl. 13-14, ger Lantmäteriet med inbjudna gäster webbsänd information om status i arbetet med smartare samhällsbyggnadsprocess och Nationella geodataplattformen (NGP).

Under mötet får ni bland annat ta del av:

  • Summering av året, här är vi nu och vägen framåt
  • Kommunala storskaliga data
  • Statistisk historisk återblick
  • Status Strandskydd
  • Riges nydigitalisering av detaljplaner.

Kommande informationsmöten Vt. 2025:

  • Måndag den 17 februari kl. 13-14
  • Måndag den 31 mars kl. 13-14
  • Måndag den 12 maj kl. 13-14
  • Måndag den 23 juni kl. 13-14.

Inbjudan med länk för deltagande publiceras i nyhetsbrev och på lm.se/smartsam (nytt fönster).

Resultaten från innovationsupphandlingen 2023

Ta del av resultaten från fjolårets innovationsupphandling (nytt fönster) med fokus på utveckling och användning av den Nationella geodataplattformen (NGP).

Deltagande företag har varit:

  • Adtollo
  • Aveki
  • Buildility
  • Nikdev
  • Niras
  • Sokigo
  • Sweco
  • Viamap.

Förutsättningarna för ett nationellt system för hantering av ärenden enligt plan- och bygglagen

Boverket har fått i regeringsuppdrag att skapa en klassificeringsstruktur för och utreda förutsättningarna för ett nationellt system för hantering av ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900), LI2024/01458. En skriftlig delredovisning lämnades till departementet den 31 oktober.

Delredovisningen innehåller en scenariobeskrivning samt en redogörelse av förutsättningar för att utveckla och implementera nationellt framtagna system och tillgängliggöra dessa för byggnadsnämnderna. Rapporten redogör också för förutsättningar om det kan finnas stöd för ett tvingande användande av sådana system och i vilken omfattning.

Läs mer på Boverkets webbplats (nytt fönster).

Datamängd Strandskydd

Länsstyrelsen, Lantmäteriet och Naturvårdsverket har sedan 2022 arbetat tillsammans för att ta fram en nationell specifikation för strandskydd. Målsättningen med arbetet är att tydliggöra var strandskydd råder, klargöra vilken rättssäkerhet den redovisade utbredningen har och underlätta hanteringen av strandskydd i prövning och planering.

Under hösten 2024 har landets Länsstyrelser arbetat med att digitalisera information avseende strandskydd, exempelvis:

  • Generella strandskyddet
  • Beslut om generella undantag
  • Beslut om utvidgat strandskydd
  • Beslut om upphävanden i enskilda fall.

Den informationen har sedan laddats upp mot den Nationella Geodataplattformen (NGP) och kommer att vara redo för ett konsumenttest av datamängden under senare delen av 2024. Konsumenttestet avser att bjuda in användare inom kommuner, myndigheter och systemleverantörer att delta för att säkerställa att datamängden är både användarvänlig och ändamålsenlig.

Deltagarna kommer få tillgång till utvalda delar av informationen samt visningstjänster, med möjlighet att ge feedback på förbättringsområden. Insikterna från testet kommer vara avgörande för att finslipa den slutliga versionen av datamängden.

Mer om datamängden strandskydd (nytt fönster).

Fler datamängder på gång inom temat administrativa och statistiska indelningar

SCB har fått i uppdrag av Lantmäteriet att leda arbetet med att tillgängliggöra administrativa och statistiska indelningar via Nationella geodataplattformen (NGP).

I nuläget har närmare 140 olika typer av administrativa och statistiska indelningar identifierats, från cirka 40 producenter, som kan vara aktuella för tillgängliggörande via NGP. Flera producenter har tackat ja till möjligheten att tillgängliggöra sina indelningar.

Det första steget är att ta fram modeller och en nationell specifikation för datamängden, för att säkerställa standard och kvalitet på gränserna, och en beskrivning av hur de producerats.

Därefter inhämtas synpunkter på specifikationen från en referensgrupp. Avslutningsvis testas tillhandahållandet av datamängden rent tekniskt via NGP, innan datamängden blir fullt tillgänglig för åtkomst via NGP, genom antingen API eller direkt nedladdning, för alla intresserade.

Just nu pågår de sista förberedelserna kring kommun, län och rike, där vissa delar kommer att tillgängliggöras redan i februari 2025. En testperiod kommer pågå under våren 2025.

Producenter för kommun, län och rike är Lantmäteriet och SCB. Framöver kommer både den aktuella indelningen och så kallade årsvisa indelningar, som täcker perioden från och med 1952 fram till idag, att tillhandahållas.

Andra datamängder och producenter som följer därpå är:

  • Statistiska bebyggelseområden från SCB (där bland annat statistisk tätort ingår)
  • DeSO och RegSO från SCB,
  • Jordbruksverkets statistiska indelning, och
  • Sametingets samebys område och åretruntmark.

Fler datamängder är på gång. Mer om datamängden administrativa och statistiska indelningar (nytt fönster).

Vill du delta i referensgruppen? Eller är du producent som vill tillgängliggöra dina indelningar via NGP? Kontakta linus.rispling@scb.se.

Nationell dataproduktspecifikation för Jordbruksverkets statistiska indelningar

Ett första utkast av Nationell dataproduktspecifikation för Jordbruksverkets statistiska indelningar är nu klart och skickat till referensgruppen för förankring och synpunkter.

Har du funderingar eller är nyfiken på utkastet? Kontakta smartsam@lm.se.

Arbete med digitala detaljplaner och planbeskrivning hos en kommun

Höganäs kommun har under en lägre tid haft sina detaljplaner digitala och nu även tillgängliga i den Nationella geodataplattformen (NGP). Kommunen följer nya föreskrifter och specifikationer för detaljplan och är i startgroparna med digitala planbeskrivningar.

Se filmen för att ta del av vilka nyttor, utmaningar och framgångsfaktorer som kommunen ser i arbetet med digitala detaljplaner och planbeskrivningar (nytt fönster).

Arbete med nationell specifikation för höjddata

Lantmäteriet håller på att ta fram en nationell specifikation för höjddata, det vill säga för datamängderna punktmolnsdata insamlade från flygburen-, mobil- och personburen laserskanning, grid (höjdmodell) och brytgeometri.

Se filmen om varför en nationell specifikation behövs, vad nyttan är med att tillgängliggöra höjddata i NGP och hur man kan hålla sig uppdaterad om hur arbetet framskrider (nytt fönster).

Ta makten över digitaliseringen – 36 förslag på åtgärder från Digg

I en ny rapport till regeringen presenterar Digg 36 förslag på viktiga åtgärder som bör tas i beaktande vid utvecklingen av den svenska digitaliseringspolitiken.

Läs mer på Myndigheten för digital förvaltnings webbplats (nytt fönster).

Nyhetsbrev

Hur du gör om du vill prenumerera på nyhetsbrev från Lantmäteriet.